sâmbătă, decembrie 05, 2009

Ce este un ritual?

Ritualul a fost folosit ca şi formă de conectare a Umanităţi cu energiile spirituale, entităţi şi puterile universului. Este o formă de a aduce energii în planul fizic, a le folosi şi apoi eliberara. A fost folosit din timpuri străvechi de către şamani, marii preoţi, vraci, vrăjitori şi magicieni.
Ritualul este calea prin care arta magică devine practică. Ritualul este compus dintr-o serie de acţiuni care pot fi în întregime mentale sau mentale şi fizice, cu scopul realizării dorinţei propuse.
Scopul unui ritual este realizarea unei transformări a conştiinţei, care va permite concentrarea voinţei pentru îndeplinirea dorinţei, indiferent care ar fi aceasta.


Ritualul este numai un instrument pentru a dirija mintea şi voinţa.
Multe ritualuri bisericeşti caută să realizeze miracolul de transformare pentru un scop. Când un Creştin se roagă unui Sfanţ pentru o favoare, şi oferă în schimb sacrificii de bani sau mâncare, sau practică abstinenţa, cu ce este diferit, în esenţă, de un vrăjitor sau un mag, care evocă un înger sau arhanghel şi îi cere favoruri în schimbul unor sacrificii materiale sau o conduită. Oare, în esenţă nu este asemănătoare hrănirea statuilor Divine din templele Hindu cu lapte şi alte substanţe hrănitoare sau hranirea tobelor sau spiritelor cu sânge in ritualurile Voudo?   

Un ritual religios, devine magic, când el reuşeşte să creeaze o legătură între cel care face ritualul şi zeitate, indiferent de modalitatea folosită pentru crearea legăturii.
În ritualurile religioase, scopul este de obicei adorarea Divinităţii sau atingerea unei stări extatice, sau pentru a cere favoruri. Magia religioasă nu prea pune accent pe rezultatele practice, materiale, direct palpabile. Dar sunt acatiste şi rugăciuni specifice pentru atingerea unor scopuri bine definite, cel mai bun exemplu ar fi Psalmii lui David care sunt sursa multor ritualuri creştine   - sau nu.
Puterea magicianului stă în capacitatea lui de a creea legătura cu entitatea evocată sau unirea cu diferitele aspecte Divine. În teorie, magul poate să îndeplinească, sau să realizeze orice va intenţiona, în realitate însă este limitat de lipsa încrederii şi a capacităţii de a aştepta materializarea, ceea ce în religie numim credinţă. Singurele limite în magie suntem noi înşine. Aflând acestea nu face ca totul sa fie mai uşor, trebuie să luptăm cu propriile bariere mentale, afective, sociale şi culturale etc. O personalitate impulsivă poate fi conştientă că nu este bine să fie aşa, dar adesea este în incapacitatea de a se controla. Similar se întamplă cu persoanale claustrofobe care înteleg că frica pe care o au nu este întemeiată, dar sunt incapabile de a o alunga. La fel şi magicianul, el ştie că potenţele lui sunt nelimitate dar uneori rezulatele sunt puerile.


Ritualurile sunt o modalitate de a realiza acea unire necesară chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp, sau parţial pentru a da frâu liber într-o măsura mai mare sau mai mică potenţelor magicianului. Alfel spus prin ritual eşti capabil sa "păcăleşti" mintea, pentru un moment, ca să uite de limitările fizice. Pentru o scurtă perioadă de timp "uiţi că ai uitat" cine eşti cu adevărat. Acest moment, când devii ceea ce eşti fără limitări, este adesea trecut fără a-l sesiza, dar acest moment este ceea ce face ca ritualul magic să fie existent.
Într-un ritual magic scopul dorit este reprezentat ca şi cum a fost deja realizat.
Un singur cuvânt poate reprezenta un ritual pentru atingerea scopului. Ritualurile nu trebuie să fie lungi sau complexe, modul de lucru este în mintea magului şi nu în conţinutul sau forma pe care o are.
Ritualurile oficiale scrise de alţii sunt numai un punct de pornire în magie. La început, este folositor să înveţi o duzină de ritualuri şi să le practici cu regularitate, respectând îndeaproape detaliile şi instrucţiunile primite atât cât este posibil. E la fel ca şi cu un muzician, care la început va prelua cântece de la muzicieni faimoşi, încercând sa îi imite. În timp, va deveni încrezător, va înţelege cum funcţionează şi va încerca să creeze propriile lui cântece inspirându-se de la alţii, iar în timp va creea din interiorul lui, bazându-se doar pe legile muzicii.


Pentru a fi eficace, ritualurile, adesea trebuie să fie realizate în mod repetat. Chiar dacă multe din textele magice spun că un ritual să nu se realizeze de mai multe ori pentru acelaşi scop. Acest motiv e bazat pe ideea că mulţi repeta ritualul din lipsa de încredere, credinţă, nesiguranţă etc. Şi atunci ideea este adecvată. Dar repetarea unui ritual aduce putere, o nouă cantitate de energie pentru realizarea scopului propus, astfel făcând materializarea în planul fizic mult mai uşoară.
Decizia de a a alege un ritual cunoscut şi acceptat în general, din şcolile tradiţionale de magie şi practicarea lui fără modificări este corectă. Nu toţi muzicienii sunt compozitori renumiţi şi de calitate, uni sunt doar interpreţi. Când întelegi modul de a acţiona şi principiile pe care se bazează, poţi să treci la a creea ritualuri de unul singur. Durata necesară între cele doua faze depinde de talentul şi potenţele proprii fiecăruia.
În general toate ritualurile cunoscute încep cu o perioadă de pregătire. Aceasta poate implica postul, rugăciuni, meditaţii, colectarea substanţelor necesare ritualului, fabricarea instrumentelor etc. Cu cât este mai important ritualul cu atâta este mai lungă această perioadă. Majoritatea ritualurilor necesită săptămâni sau luni de pregătire. Adesea ritualul este repetat de mai multe ori, aceasta pregătind mintea şi corpul.
Dacă ritualul este nou sau cu modificări substanţiale, e bine sa il scrieţi şi să il repetaţi până când il învăţaţi fără a avea nevoie de hârtie. Magicienii, rar citesc ritualurile de pe hârtie, caiete, cărţi. Nu cuvintele în sine dau putere ritualului ci ceea ce este în spatele lor, încărcătura sentimental-afectivă, voinţa şi dorinţa magului, dau viaţă cuvintelor.

Material extras din suportul de curs "Companioni Spirituali -Nivel I"



Niciun comentariu: